Tips voor de zoektocht naar uw droomhuis?
Een goed begin is het halve werk, dat geldt ook bij de koop van een woning.
De woningmarkt is op dit moment echt een verkopersmarkt en er is vaak weinig tijd om lang na te denken over deze belangrijke beslissing.
Daarom hebben wij enkele tips op een rijtje gezet om uw zoektocht naar, en bezichtiging van, uw droomhuis goed voor te bereiden bezichtiging.
1. Maak een wensenlijstje.
Een wensenlijstje geeft het nodige inzicht. Denk hierbij aan; aantal gewenste vierkante meters woonoppervlakte, hoeveelheid (slaap)kamers, type huis, maximale afstand tot werk, sportclub, school, winkels etc.
2. Kijk vooruit.
Hoewel u nu misschien alleen, of net samen bent, of juist weer samen omdat de kinderen de deur uit zijn, ziet uw leven er wellicht over pak ‘m beet 5 of 10 jaar anders uit. Probeer na te denken over welk huis in de toekomst ook nog bij u past. Denk hierbij aan gezinsuitbreiding, thuiswerken etc.
3. Inzicht in financiële middelen.
Weet wat u te besteden hebt. Voordat u in een huis staat waar u helemaal verliefd op bent, maar financieel gezien onbereikbaar is. Richt u bij voorkeur op huizen met vraagprijzen waarbij u nog ruimte hebt om over de vraagprijs heen te gaan of geld overhoudt om kleine veranderingen aan te brengen. Als u naar huizen zoekt waarbij de vraagprijs het maximale is wat u kunt betalen dan is de kans klein dat u succes hebt.
4. Verken de buurt en doe goed voorwerk.
Scan de omgeving. Is het bijvoorbeeld belangrijk dat er een school in de buurt is? Water voor een bootje? Zijn er voornamelijk koop- of huurwoningen in omgeving? En loop op verschillende dagen en tijdstippen door de buurt om deze op verschillende momenten te ervaren. Ziet u zichzelf hier wonen?
5. Kijk een tweede keer
Indien mogelijk plan een tweede bezichtiging. Andere ogen, denk aan familie of vrienden, zijn kritischer en zien dingen die u misschien over het hoofd ziet.
6. Overleg met een aankoopmakelaar
Een aankoop makelaar is iemand die u bijstaat en adviseert tijdens de bezichtiging. U kunt zich richten op het huis en de aankoopmakelaar let op belangrijke zaken zoals onderhoud, regelgeving, bouwkundige staat etc. Tevens zal hij of zij u adviseren over het doen van een goed bod gelet op de marktwaarde en eerdere verkopen in de buurt.