Mijn favorieten

Energielabel; alles helder op een rijtje.

Alle woning zijn tegenwoordig verplicht voorzien van een energielabel. Wat houdt dat in en waarom heeft het ene huis label A en het andere label B?
Sinds 2015 moet iedere woning die verkocht worden beschikken over een energielabel. De labels lopen van A++++; meest energiezuinig, tot en met G; minst duurzaam. Het label G geeft aan dat deze woning energieverspillend is en dat u bijvoorbeeld hogere stookkosten kunt verwachten ten opzichte van een gelijkwaardige woning met een hoger energielabel.
 
Door het treffen van diverse verbeteringen kunt u het label verbeteren. Denk hierbij aan het plaatsen van een energiebesparende CV ketel, beter isoleren (dak/muur/vloer) van de woning, plaatsen van HR++ glas of het installeren van zonnepanelen. Hoe meer je investeert in duurzaamheid hoe behaaglijker u woont en hoe lager de stookkosten zijn. En het is natuurlijk ook beter voor het milieu.
 
Sinds januari 2021 geldt de verplichting om een energielabel toe te voegen aan het vastgoed dat te koop wordt gezet. Vanaf deze datum worden ook de gestelde eisen van het label verder aangescherpt. Het is dan ook niet meer mogelijk om dit digitaal aan te vragen. Er dient een energieleverancier langs te komen om het label te bepalen. De kosten voor het aanvragen van het label zijn hierdoor fors omhoog gegaan. Van ca. € 10,- in 2020 zal naar verwachting de prijs in 2021 ca. € 200,- bedragen.
 
De minister onderzoekt inmiddels de mogelijkheden om het label alsnog digitaal aan te vragen echter is hier op dit moment nog niks duidelijk over. Uiteraard houden we dit nauwlettend in de gaten.
 
Bron: Funda, NVM
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring